Kuchařské recepty pro každého

Slepičí polévka s hráškovou sedlinou

Potřebujeme tyto suroviny:
čtvrtka slepice
80 g kořenové zeleniny
kousek cibule
sůl
1 celý pepř
1 zrnko nového koření
na sedlinu: 1 vejce + 0,5 dcl mléka + 1 lžíce sterilovaného hrášku + sůl + máslo na vymazání kastrolku
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Hráškovou sedlinu připravíme tak, že vejce rozšleháme se solí a mlékem, přidáme okapaný hrášek, nalijeme do máslem vymaštěného kastrolku, příklopíme pokličkou a vaříme v páře asi 20 minut, až sedlina ztuhne.
Očištěnou slepici vložíme do 1,5 l studené vody, přivedeme k varu, přidáme sůl, koření a na velmi malém plameni vaříme 2–3 hodiny, až je slepice měkká.
Dvacet minut před koncem varu přidáme na plátky nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli.
Měkkou slepici vyjmeme, maso nakrájíme na kostičky, rozdělíme na talíře a přidáme na kostičky nakrájenou sedlinu a mrkev.
Vývar ze slepice přecedíme přes hustý cedník, přihřejeme k varu, přisolíme, nalijeme na talíře a hned podáváme.
Slepičí polévka s hráškovou sedlinou