• čtvrtka slepice
• 80 g kořenové zeleniny
• kousek cibule
• sůl
• 1 celý pepř
• 1 zrnko nového koření
• na
sedlinu: 1 vejce + 0,5 dcl mléka + 1 lžíce sterilovaného hrášku + sůl + máslo na vymazání kastrolku
Hráškovou sedlinu připravíme tak, že vejce rozšleháme se solí a mlékem, přidáme okapaný hrášek, nalijeme do máslem vymaštěného kastrolku, příklopíme pokličkou a vaříme v páře asi 20 minut, až sedlina ztuhne.
Očištěnou slepici vložíme do 1,5 l studené vody, přivedeme k varu, přidáme sůl, koření a na velmi malém plameni vaříme 2–3 hodiny, až je slepice měkká.
Dvacet minut před koncem varu přidáme na plátky nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli.
Měkkou slepici vyjmeme, maso nakrájíme na kostičky, rozdělíme na talíře a přidáme na kostičky nakrájenou sedlinu a mrkev.
Vývar ze slepice přecedíme přes hustý cedník, přihřejeme k varu, přisolíme, nalijeme na talíře a hned podáváme.