Kuchařské recepty pro každého

Škvarkový závin

Potřebujeme tyto suroviny:
400 g hladké mouky
půl kypřícího prášku do pečiva
150 g cukru
2 žloutky
120 ml mléka
200 g rozemletých škvarků
kyselejší jablka
cukr + skořice na posypání
tuk na vymazání plechu
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Hladkou mouku prosijeme s kypřícím práškem do pečiva na vál.
Ve středu uděláme důlek, do kterého dáme cukr, mléko, žloutky a vše promícháme.
Potom přidáme umleté škvarky a vypracujeme tuhé těsto.
Na pomoučněném vále z něho vyválíme 2 placky.
Jednu dáme na tukem vymazaný plech, na ni navrstvíme osoupaná a nastrouhaná jablka, posypeme cukrem a skořicí a přikryjeme druhým plátem těsta.
Okraje stiskneme a povrch propícháme vidličkou (aby pára při pečení mohla vycházet ven).
Pečeme asi 40 minut v dobře vyhřáté troubě.
Po vychladnutí škvarkový závin nakrájíme, pocukrujeme a můžeme podávat.
Škvarkový závin
Škvarkový závin