Kuchařské recepty pro každého

Škvařené sádlo (škvarky)

Potřebujeme tyto suroviny:
syrové vepřové sádlo
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Sádlo nejprve nařežeme na pruhy.
Pokud má kůži, položíme ho kůží na prkénko a delším ostrým nožem zakrojíme do sádla až na kůži a tahem sádlo od kůže oddělíme.
Potom ho nakrájíme na kostky veliké asi 2 cm, vložíme do kastrolu, malinko podlijeme vodou, aby se na začátku škvaření nepřipálilo a za občasného míchání zvolna zahříváme a škvaříme.
Když sádlo přestává pěnit a škvarky se lehce zabarvují dorůžova, opatrně ho slijeme nebo procedíme do připravené nádoby.
Malé množství tuku necháme a škvarky v něm doškvaříme dočervena.
Škvarky pak scedíme.
Podle chuti můžeme dochutit solí, pepřem i česnekem.
Škvařené sádlo (škvarky)
Škvařené sádlo (škvarky)