Kuchařské recepty pro každého

Selská hrachová polévka

Potřebujeme tyto suroviny:
500 g hrachu
1 ks středně velké cibule
50 g sádla
1 špetku soli
1 špetku pepře
100 g anglické slaniny vcelku
1 kelímek zakysané smetany
2 ks zeleninového bujónu
1 lžíce olivového oleje
4 lžíce hladké mouky
4 plátky toastového chleba nakrájeného na kostičky
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Hrách předem přes noc namočíme.
Vodu nesléváme, v té samé vodě jej pak vaříme.
Solíme až hotové jídlo, protože hrách by ztvrdnul.
Hrách vaříme do poloměkka, 2/3 hustého obsahu rozmixujeme, do zbylé 1/3 dolejeme vodu, přidáme bujóny a pepř. Na polovině sádla a olivovém oleji zpěníme mouku, za stálého míchání uděláme zlatavou jíšku, vlejeme do hrnce s nerozmixovaným hrachem a rozmícháme.
Dle potřeby doředíme převařenou vodou. Vmícháme rozmixovanou část hrachu a ještě 10 minut za stálého míchání (aby se netvořily žmolky) vaříme.
Osolíme a podle potřeby ještě dochutíme pepřem.
Na zbylém sádle osmahneme anglickou slaninu nakrájenou na kostičky, vyjmeme na misku a na stejném tuku osmahneme cibulku, nakrájenou nadrobno.
Servírování: nalejeme polévku, doprostřed uděláme horu z cibulky, kysané smetany a anglické slaniny, kolem dokola dozdobíme kostičkami opečeného toastového chleba.
Selská hrachová polévka