Kuchařské recepty pro každého

Savarinky s jahodami

Potřebujeme tyto suroviny:
170 g polohrubé mouky
230 ml vlažného mléka
2 vejce
80 g másla
20 g cukru
1 vanilkový cukr
10 g droždí
špetka soli
na sirup: 150 g cukru + 125 ml bílého vína + 2/3 dcl likéru
na ozdobu: jahody + smetanu na šlehání + pistácie
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Do mléka přidáme droždí, lžičku cukru a lžičku mouky, promícháme a necháme vzejít kvásek.
Vejce ušleháme se zbylým cukrem do pěny, přidáme vanilkový cukr, sůl, zbylou mouku, máslo a kvásek, vypracujeme řídké těsto a necháme jej na teplém místě vykynout.
Pak těsto naplníme do vymazaných a vysypaných malých kulatých formiček, opět necháme vykynout a pečeme v předehřáté troubě při 210°C dozlatova (asi 20 minut).
Sirup připravíme tak, že cukr svaříme s 2,5 dcl vody, bílým vínem a likérem.
Upečené savarinky vyjmeme z formiček, namočíme je do uvařeného sirupu a každou ozdobíme šlehačkou, jahodami a pistáciemi.
Savarinky s jahodami
Savarinky s jahodami