• 500 g sladkovodní ryby (např. kapr
• pstruh)
• 1 malá cibule
• 1 lžíce másla a 2 lžíce oleje
• sůl
• citronová šťáva
• 1 sklenka bílého vína
• 1 čínské zelí nebo hlávkový salát
• 5 lžic sterilovaného hrášku s mrkví (nebo zmrazeného
• uvařeného a ochlazeného)
• 1 jablko
• 2 vejce vařená natvrdo
• 100 g majolky
• 1 dl husté smetany ke šlehání
• 6 plátků toastového chleba
• olej
Oloupanou cibuli jemně nakrájíme a osmahneme ne oleji s máslem.
Rybu osolíme, pokapeme citronovou šťávou, vložíme k cibuli a po obou stranách ji opečeme.
Potom rybu podlijeme vínem a podusíme, až se víno odpaří.
Sejmeme s ohně, rybu vykostíme a pokrájíme nadrobno.
Čínské zelí nebo hlávkový salát opereme, osušíme a nakrájíme na nudličky (několik listů si dáme stranou).
Jablko rozkrájíme na kostičky a hned zakapeme citronovou šťávou.
Vejce oloupeme a nakrájíme nadrobno.
Salát či zelí, jablko, vejce a hrášek s mrkví smícháme v míse s výpekem z ryby, majolkou a smetanou.
Nakonec lehce vmícháme rybí maso a salát dáme do chladu odpočinout.
Před podáváním opečeme toastový chléb, položíme na něj lístek zelí nebo hlávkového salátu.
Na každý toast urovnáme salát a ozdobíme podle chuti a možností.