Kuchařské recepty pro každého

Rybí paštika

Potřebujeme tyto suroviny:
1,5 kg ryb
2 vejce
3 na tvrdo uvařená vejce
10 dkg másla
1 polévková lžíce oregána
čajová lžička paštikového koření
1/3 l horkého mléka
půl lžíce Vegety
3 lžíce polohrubé mouky
polovina malé tuby sardelové pasty
strouhanka
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Ryby podusíme, vykostíme a umeleme na masovém strojku, potom ještě mixujeme v mixéru, aby maso bylo co nejjemnější.
Dva žloutky s 3 lžícemi polohrubé mouky, s veškerým kořením a 1 lžíci másla šleháme v hrnci nad ohněm, zároveň přiléváme horké mléko až vznikne hladká hmota - bešamel, kterou necháme zchladnout.
Bílky ušleháme, smísíme s rybím masem, bešamelem a sardelovou pastou, dochutíme solí a pepřem.
Hmotu nalijeme do vymaštěné a jemnou strouhankou vysypané formy (tzv.
srnčí hřbet).
Nejdříve nalijeme asi polovinu formy a když chceme paštiku vylepšit, položíme tři na tvrdo vařená vejce a zalijeme zbytkem hmoty.
Formu zakryjeme hliníkovou folií a dáme na 1 hodinu do vyhřáté trouby upéci.
Po upečení formu obrátíme na prkénko, paštika sama po vychladnutí vypadne.
Rybí paštika
Rybí paštika