Kuchařské recepty pro každého

Rozpeky (plzeňské rozpíčky)

Potřebujeme tyto suroviny:
500 g hladké mouky
250 ml mléka
1 cm silný plátek Hery
1 vejce
3/4 kostky čerstvého droždí
špetka cukru
2 lžičky soli
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Do mléka přidáme Heru a zahřejeme.
Až se Hera rozpustí, sundáme z plotny a necháme trochu vychladnout.
Do vlažného mléka s Herou rozdrobíme kvasnice, přidáme špetku cukru a necháme vzejít kvásek.
Mouku prosijeme do mísy, osolíme, přidáme vejce a kvásek, vypracujeme těsto (mělo by být trochu řidší než na knedlíky) a necháme ho vykynout.
Pak z těsta vytvoříme buď dva velké kulaté rozpeky nebo malé (rozpeky by měly být před kynutím placaté o výšce cca 3cm).
Přendáme na plech s pečícím papírem a upečeme v předehřáté troubě při 180°C do zlatova.
Rozpeky (plzeňské rozpíčky)
Rozpeky (plzeňské rozpíčky)