Kuchařské recepty pro každého

Řecká velikonoční buchta

Potřebujeme tyto suroviny:
60 g droždí
125 ml vlažného mléka
100 g cukru
1 kg polohrubé mouky
špetka soli
nastrouhaná kůra z 1 pomeranče
250 ml vlažné vody
200 g sezamových semínek
5 vajec uvařených natvrdo a obarvených na červeno
1 bílek
olej
sezamová semínka
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Droždí smícháme s mlékem, cukrem a necháme 10 minut kynout.
Přidáme 125 g prosáté mouky, přikryjeme a necháme na teplém místě kynout do druhého dne.
Kvásek smícháme s ostatní moukou, přidáme sůl, pomerančovou kůru, vodu a mícháme nejméně 10 minut.
Dvě třetiny vyválíme na dlouhý hladký 5 cm silný pecen a položíme na plech (plech předtím vymažeme olejem a hustě posypeme sezamovými semínky).
Ze zbylého těsta vyválíme 2 tenké proužky, dlouhé jako pecen.
Obalíme je sezamovými semínky, obložíme jimi pecen a přitlačením spojíme.
Vejce vmáčkneme kolmo do pecnu, pecen potřeme žloutkem, posypeme sezamovými semínky, přikryjeme a necháme 3 hodiny kynout.
Troubu vyhřejeme na 200°C a pečeme 50 minut.
Řecká velikonoční buchta
Řecká velikonoční buchta