Kuchařské recepty pro každého

Řecká musaka

Potřebujeme tyto suroviny:
750 g mletého masa
450 g brambor
800 g sterilovaných rajčat
2 lilky
1 cibule
2 stroužky česneku
4 lžíce olivového oleje
1 svazek sekané petrželky
2 lžíce rajčatového protlaku
50 g hladké mouky
50 g másla
600 ml mléka
200 g jogurtu
2 vejce
4 lžíce strouhaného parmazánu
3 lžíce strouhanky
sůl
pepř
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Lilky očistíme, podélně nakrájíme na plátky, osolíme a necháme 30 minut odležet.
Nasekanou cibuli a česnek zpěníme na 2 lžících oleje, přidáme maso a opečeme.
Pak přimícháme petrželku, rajčata a protlak, osolíme, opepříme a dusíme 15 minut.
Oloupané brambory nakrájíme na plátky, krátce je předvaříme v osolené vodě a vyjmeme.
Lilky osušíme a opečeme na 2 lžících oleje.
Z mouky a másla upražíme jíšku, přilijeme mléko a provaříme.
Pak necháme vychladnout.
Do omáčky vmícháme jogurt, vejce a sýr, osolíme a opepříme.
Vymaštěnou formu vysypeme strouhankou, naplníme ji masem a přikryjeme plátky brambor a lilků, zalijeme omáčkou a pečeme v troubě předhřáté na 180°C asi 50 minut.
Řecká musaka
Řecká musaka