Kuchařské recepty pro každého

Ratibořické velikonoční bochánky

Potřebujeme tyto suroviny:
1 kg polohrubé mouky
4 dcl mléka
60 g droždí
6 žloutků
250 g práškového cukru
250 g másla
200 g rozinek
200 g mandlí
2 dcl rumu
špetka badyánu
1 lžička roztlučených švestkových jadérek (nebo hořkých mandlí)
1 lžička soli
1 lžička citrónové kůry
máslo na potření
práškový cukr na posypání
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Rozinky namočíme předem na několik dnů do rumu.
Z droždí, části mléka, cukru a mouky připravíme kvásek.
Máslo utřeme s cukrem, přidáme žloutky, kvásek, mouku se solí, okapané rozinky, umletá švestková jádra, pokrájené oloupané mandle sladké, badyán a citrónovou kůru.
Z vypracovaného těsta uděláme 10 bochánků, které v troubě upečeme.
Ještě horké je potřeme máslem a obalíme v cukru.
Ratibořické velikonoční bochánky
Ratibořické velikonoční bochánky