Kuchařské recepty pro každého

Přírodní švestková povidla

Potřebujeme tyto suroviny:
švestky
podle potřeby (zralosti švestek) troška cukru
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Vypeckované švestky dáme do většího hrnce, podlijeme troškou vody (max.
0,5 dcl) a za stálého míchání vaříme na prudším ohni.
Až švestky pustí vodu, stáhneme na malý oheň a za stálého míchání vaříme několik hodin.
Švestky by měly při vaření jemně probublávat, ne prskat.
Po několika hodinách (3-5) by se měla voda odpařit a povidla by měly začít tmavnout a jakoby se připalovat.
Vaříme povidla tak dlouho, až jsou hodně tmavé barvy, leské a začnou držet při sobě.
Konzistence by měla být taková, že by měly po nabrání a převrácení vařečky držet.
Čím lépe budou odpařená, tím déle vydrží.
Ještě horké dáváme pouze do čistých vyvařených sklenic.
Přírodní švestková povidla
Přírodní švestková povidla