Kuchařské recepty pro každého

Pražský koláč

Potřebujeme tyto suroviny:
250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
150 ml vlažného mléka
250 g majolky
3 lžíce krupicového cukru
1 vejce
30 g droždí
špetka soli
vejce na potření koláče
na žmolenku: 120 g krupicového cukru + 200 g hrubé mouky + 120 g másla + 2 lžíce skořicového cukru
na krém: 200 ml mléka + 1 sáček vanilinového cukru + 1 lžíce škrobové moučky + 3 lžíce moučkového cukru + 100 g studeného másla + 500 ml smetany ke šlehání
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Droždí rozdrobíme do hrnku a přidáme mléko s trochou soli.
V míse smícháme mouku, cukr, majolku a vejce, vlijeme vzešlé droždí a vařečkou vypracujeme vláčné těsto.
Pak přikryjeme utěrkou a necháme cca 45 minut kynout na teplém místě.
Z vykynutého těsta utvoříme dva kulaté koláče, dáme je na vymazaný a papírem na pečení vyložený plech a necháme ještě asi 10 minut kynout.
Do misky nasypeme hrubou mouku a cukr na žmolenku, přidáme máslo nakrájené na kousky a směs zpracujeme na drobečky (žmolenku).
Povrch koláčů potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme žmolenkou a skořicovým cukrem a pečeme v předehřáté troubě při 180°C asi dvacet minut (dozlatova).
Než se koláče upečou, připravíme krém: do mléka dáme moučkový cukr, vanilinový cukr a máslo nakrájené na kousky a za stálého míchání rozpustíme.
Ve dvou lžících mléka rozmícháme škrob, přidáme ho do horkého mléka a za stálého míchání necháme jednou přejít varem, až krém zhoustne.
Pak necháme krém vychladnout.
Smetanu ušleháme tak, aby měla pevné "špičky", pak ji opatrně vmícháme do krému.
Upečené koláče necháme trochu vychladnout, pak je rozřízneme a naplníme krémem.
Pražský koláč
Pražský koláč