Kuchařské recepty pro každého

Potica (slovinský ořechový závin)

Potřebujeme tyto suroviny:
400 ml mléka
2 kousky droždí
l šálek cukru
6 šálků mouky
1 šálek másla
3 vaječné žloutky
nastrouhaná citronová kůra
lžička soli a 1 našlehaný vaječný žloutek
na náplň: 1 hrnek másla + 4 vejce + 1 hrnek cukru + špetka skořice + 1 lžička nastrouhané citronové kůry + 4 lžíce smetany + 3 hrnky mletých ořechů + 1 lžička vanilkového cukru
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Do nádoby dáme 4 lžíce vlažného mléka, přidáme droždí, lžíci cukru a lžíci mouky a počkáme, až kvásek nakyne do dvojnásobných rozměrů (asi deset minut).
Máslo našleháme, přidáme vaječné žloutky, nastrouhanou citronovou kůru a zbytek cukru a pomalým hnětením vytvoříme měkké, táhlé těsto.
Necháme nakynout na dvojnásobek své původní velikosti (pokud je příliš měkké, přidáme ještě mouku).
Pak necháme ještě jednou nakynout.
Pak těsto rozdělíme na tři díly, které rozválíme do obdélníků velikosti plechů na pečení.
Náplň připravíme tak, že našleháme máslo, vejce, cukr, skořici a nastrouhanou citronovou kůru, smetanu a mleté ořechy.
Touto náplní pomažeme všechny tři pláty těsta, zavineme, položíme vymazaný plech na pečení a necháme odležet na teplém místě asi čtyřicet minut.
Pak povrch pomažeme našlehaným vaječným žloutkem a pečeme v troubě asi 90 minut.
Vychladlé záviny nakrájíme na jednotlivé řezy a posypeme vanilkovým cukrem.
Potica (slovinský ořechový závin)
Potica (slovinský ořechový závin)