Kuchařské recepty pro každého

Polský bigos

Potřebujeme tyto suroviny:
200 g uzeného bůčku
200 g vepřového masa
2 - 3 dobré klobásy
500 g kysaného bílého zelí
500 g čerstvého bílého zelí
50 g sušených hub
3 cibule
280 g rajského protlaku
sádlo
sůl
pepř celý i mletý
cukr
bobkový list
nové koření
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Do jednoho hrnce dáme kysané zelí, uzené maso, bobkový list a nové koření, zalijeme vodou a dusíme asi 1 hodinu.
Do druhého hrnce dáme dusit nakrouhané čerstvé zelí se sušenými houbami na 30 - 40 minut.
Mezitím na pánvi na sádle usmažíme dozlatova na vetší kousky nakrájené cibule, vložíme na kousky nakrájené vepřové maso, osolíme a opepříme, podlijeme trochou vody a smažíme cca 15 min, přidáme na kolečka nakrájenou klobásu a ještě smažíme dalších 15 min.
Z hrnce vyndáme dušené uzené maso a po vychladnutí ho nakrájíme na kostičky.
Když máme vše hotové, vše smícháme do jednoho hrnce, přidáme rajský protlak, dle chuti přidáme sůl, mletý pepř a cukr a společně ještě dusíme asi 2 hodiny (musí se vypařit skoro všechna voda).
Polský bigos
Polský bigos