Kuchařské recepty pro každého

Polévka z králíka

Potřebujeme tyto suroviny:
400 g králičího předku i s krkem a hlavou
150 g kostí
králičí játra
2 cibule
80 g žampiónů
100 g kořenové zeleniny
1 lžíce másla
1 lžíce sádla
sůl
petrželka
bujónová kostka
2 vejce
1 lžíce hrubé mouky
80 g vařené rýže
sůl
špetka prášku do pečiva
muškátový oříšek
olej na smažení
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Maso z králíka omyjeme, králičí hlavu rozřízneme a dáme spolu s masem a kostmi vařit do studené osolené vody (průběžně sbíráme pěnu, aby vývar zůstal čirý, a podle potřeby doléváme studenou vodu).
Nadrobno nakrájenou cibuli osmahneme na sádle, přidáme naškrábaná králičí játra a očištěné a na plátky nakrájené žampióny a společně osmahneme.
Očištěnou zeleninu nakrájíme na nudličky a osmažíme na másle.
Do procezeného vývaru dáme játra se žampióny a zeleninu a necháme na mírném ohni táhnout.
Jako vložku dáváme do polévky nakrájené maso, rýžové noky a nasekanou petrželku.
Rýžové noky připravíme tak, že z bílků ušleháme tuhý sníh, který smícháme s prosátou moukou a trochou prášku do pečiva.
Přidáme žloutky, vařenou rýži, sůl, muškátový oříšek a lehce promícháme.
Z hmoty vytvoříme lžičkou noky, které smažíme v oleji.
Smažené noky necháme na papírovém ubrousku okapat od přebytečného oleje.
Polévka z králíka