Kuchařské recepty pro každého

Polévka z červených fazolí

Potřebujeme tyto suroviny:
200 g červených fazolí
4 vejce
150 g klobásy chorizo
1 mrkev
1 kořenová petržel
1 brambor
1 cibule
2,5 dcl smetany na vaření
2 lžíce mleté sladké papriky
6 lžic octa
1 lžíce sádla
olej
1 lžíce hladké mouky
4 kuličky nového koření
2 bobkové listy
sůl
mletý černý pepř
majoránka
petrželka
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Fazole propereme ve studené vodě, dáme do hrnce, zalijeme čistou vodou a necháme přes noc stát.
Druhý den vodu slijeme, zalijeme další čistou vodou, přidáme bobkový list a nové koření a přikryté pokličkou vaříme doměkka.
Mezitím v jiném hrnci rozehřejeme sádlo a osmahneme na něm oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli.
Přidáme mouku a za stálého míchání připravíme cibulovou jíšku.
Mrkev a petržel očistíme, brambor oloupeme a vše nakrájíme na kousky.
Až jsou fazole téměř měkké, přidáme do hrnce jíšku, mletou papriku, nakrájenou zeleninu, pepř a majoránku a dovaříme.
Až jsou fazole měkké, polévku osolíme, okyselíme 2 lžícemi octa, přilijeme smetanu, promícháme a necháme přejít varem.
Chorizo nakrájíme na plátky a lehce orestujeme na troše oleje.
V kastrolu přivedeme téměř k varu vodu se 4 lžícemi octa (voda se nesmí vařit).
Vodu v hrnci roztočíme lžící nebo vařečkou.
Jedno vejce rozklepeneme do naběračky, vložíme ho do středu víru a jakmile začne voda opět vřít, zmírníme oheň a vejce vaříme 1-2 minuty (aby žloutek zůstal tekutý).
Stejným způsobem připravíme i zbylá tři vejce a ihned po uvaření je zchladíme ve studené vodě.
Při podávání porce polévky posypeme petrželkou a doplníme plátky choriza a zastřeným vejcem.
Polévka z červených fazolí