Kuchařské recepty pro každého

Podkrkonošská polévka z jehněčího kořínku se smaženou žemlí

Potřebujeme tyto suroviny:
1 jehněčí kořínek
1 větší cibule
mrkev
celer
petržel
1 lžíce hladké mouky
máslo
2 žemle
sůl
petrželka
několik kuliček pepře
2 l vody
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Z hlavy vyjmeme mozeček.
Hlavu spolu s plíčkami a srdcem dáme vařit do osolené studené vody se zeleninou a osmahnutou cibulí a asi s pěti kuličkami pepře.
Mozeček odblaníme, játra nakrájíme a obojí dáme podusit na cibulku.
Mozeček dáme do většího hrnce, přidáme k němu vařené maso z hlavy a nadrobounko nakrájené srdce a plíčky.
Vývar zahustíme světlou jíškou.
Na pánvičce osmahneme na másle nadrobno nakrájené žemle.
Polévku nalijeme na teplý talíř, přidáme osmaženou žemli a ochutíme petrželkou nebo pažitkou.
Podkrkonošská polévka z jehněčího kořínku se smaženou žemlí