Kuchařské recepty pro každého

Plněný jarní cop

Potřebujeme tyto suroviny:
500 g polohrubé mouky
3 žloutky
100 g másla
70 g cukru krystal
2 dcl mléka
30 g droždí
sůl
1 lžíce rumu
na náplň: 80 g kandované směsi + 80 g rozinek + 0,5 dcl vody + 1 lžička citrónové šťávy + 130 g meruňkové marmelády
na potření: 2 lžíce moučkového cukru + šťáva z 1 citronu
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Z droždí, mléka, cukru a trochy mouky zaděláme kvásek a necháme vykynout.
Pak přidáme k ostatním surovinám a zaděláme vláčné těsto, které rozdělíme na tři díly, z nichž vytvarujeme bochánky a necháme vykynout.
Kandovanou směs a rozinky namočíme do půl dcl vody se lžičkou citrónové šťávy a pak smícháme s meruňkovou marmeládou.
Vykynuté bochánky rozválíme na dlouhé obdelníky, potřeme náplní a zavineme.
Spleteme cop, dáme na vymazaný plech a pečeme asi hodinu při 200°C.
Pak necháme vychladnout, potřeme zbytkem marmelády.
Dohladka utřeme moučkový cukr a šťávu z 1 citronu, nahřejeme ve vodní lázni a cop tím potřeme.
Plněný jarní cop
Plněný jarní cop