Kuchařské recepty pro každého

Plněné cibule

Potřebujeme tyto suroviny:
0,75 g kachního sádla
1 česnek
bobkový list
tymián
zelená petržel
pár kuliček černého pepře
4 velké cibule
sůl
pepř
1 l vody
na náplň: 200 g kuřecích jater + 100 g hub (lišky nebo žampiony) + 100 g vařených fazolí + 50 g pistácií + olivový olej + 1 lžíce másla + tymián + 1 l kuřecího vývaru
na omáčku: 1 mrkev + kousek řapíkatého celeru + 1 cibule + 3 stroužky česneku + 2 větvičky rozmarýnu + hrst namočených bílých fazolí + máslo + kuřecí vývar
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
V kastrolu smícháme kachní sádlo, vyloupaný česnek, bobkový list, tymián, zelenou petržel, pár kuliček černého pepře a 4 velké cibule, mírně osolíme a opepříme, zalijeme litrem vody a přivedeme k varu.
Jakmile cibule změkne, vyndáme ji, odřízneme vršek a opatrně vydlabeme dužinu.
Na olivovém oleji orestujeme kuřecí játra, odložíme je stranou a na pánvi osmahne houby doměkka.
Pak přidáme vařené fazole, pistácie, dužinu z cibule, lžíci másla, tymián a litr kuřecího vývaru a vaříme.
Až omáčka zhoustne, vsypeme pokrájená játra a dochutíme solí a pepřem.
Touto směsí naplníme cibule a krátce zapečeme v troubě.
Mrkev, kousek řapíkatého celeru, nakrájenou cibuli, česnek a větvičky rozmarýnu orestujeme, přidáme hrst namočených bílých fazolí, zalijeme vodou a uvaříme doměkka.
Omáčku rozmixujeme, přecedíme, zašleháme do ní máslo a podle potřeby rozředíme kuřecím vývarem.
Nakonec ji vyšleháme do pěny.
Do hlubokého talíře naservírujeme cibulovou marmeládu, navrch položíme plněnou cibuli, přelijeme šťávou a dokola nalijeme fazolovou omáčku.
Plněné cibule
Plněné cibule