Kuchařské recepty pro každého

Peciválky

Potřebujeme tyto suroviny:
700 g brambor uvařených ve slupce
cca 250 g polohrubé mouky
1 vejce
sůl
1 hrnek mléka
mletý mák (nebo strouhaný perník)
moučkový cukr
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Vychladlé brambory oloupeme a najemno nastrouháme.
Vál posypeme částí mouky, přidáme brambory, osolíme, v bramborách vyhloubíme důlek, rozklepneme do něj celé vejce, posypeme moukou a vypracujeme měkké těsto (podle potřeby přidáváme mouku).
Těsto rozdělíme na čtvrtiny.
Z každé uválíme váleček na délku plechu, naskládáme je na plech vyložený papírem na pečení a válečkem na těsto trochu zploštíme.
Nožem nakrájíme na kousky, ale nedokrojíme úplně, jenom asi do poloviny.
Vložíme do předehřáté trouby a při teplotě 200°C upečeme dozlatova (asi půl hodiny).
Upečené nakrájíme podle naznačených zářezů na kousky, nasypeme do hrnce, zalijeme vařícím mlékem, přikryjeme pokličkou a důkladně protřepeme.
Pak slijeme přebytečné mléko, které se nevsáklo.
Jednotlivé porce peciválků posypeme mákem promíchaným s cukrem a pokropíme rozpuštěným máslem.
Peciválky
Peciválky