Kuchařské recepty pro každého

Pečený bůček se švestkami

Potřebujeme tyto suroviny:
600 g bůčku
500 g švestek
2 dcl černého piva
1 dcl rumu
3 lžíce rybízové marmelády
6 stroužků česneku
citronová šťáva
cukr
sůl
pepř
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Bůček nakrájíme na kostky, dáme do mísy, osolíme, opepříme, potřeme rozetřeným česnekem, nalijeme rum, promícháme, mísu přikryjeme a necháme do druhého dne v chladu uležet.
Pak kostky rozložíme do pekáče, zalijeme pivem a pečeme v předehřáté troubě při 170°C asi hodinu (občas promícháme). Upečené maso odklopíme, přidáme k němu odpeckované a rozpůlené švestky a ještě dopečeme doměkka a dozlatova.
Vypečenou šťávu slijeme do kastrůlku, vmícháme marmeládu, dochutíme solí, cukrem a několika kapkami citronové šťávy (aby byla chuť vyvážená) a krátce povaříme.
Při podávání maso se švestkami přelijeme omáčkou.
Pečený bůček se švestkami
Pečený bůček se švestkami