Kuchařské recepty pro každého

Pečené kuře po selsku

Potřebujeme tyto suroviny:
1 celé kuře
sůl
3 stroužky česneku
mletá paprika
40 g rostlinného tuku
30 g uzené slaniny
1 lžička Solamylu
2 dl vývaru nebo vody
40 g másla.
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Omyté kuře mírně osolíme, potřeme utřeným česnekem na povrchu i uvnitř, poprášíme mletou paprikou nebo grilovacím kořením, vložíme do tukem vymazaného pekáče, posypeme drobně nakájenou slaninou, podlijeme trochou vody a pečeme ve vyhřáté troubě pod pokličkou doměkka.
Během pečení přeléváme vypečenou šťávou a odléváme horkou vodou.
Asi 15 minut před dopečením kuře obrátíme a dopékáme odkryté.
Pečené kuře vyjeme, výpek zalijeme vlažným vývarem nebo vodou rozmíchanou s trochou Solamylu, přidáme máslo, krátce povaříme, dochutíme a procedíme.
Při podávání šťávou přelijeme porce kuřete.
Pečené kuře po selsku