Kuchařské recepty pro každého

Pečené kuře nadívané

Potřebujeme tyto suroviny:
1 kuře (cca 1,75 kg)
4 prorostlé plátky slaniny
sůl
pepř
50 g másla
50 g nakrájených švestek bez pecek
50 g nakrájených vlašských ořechů
50 g čerstvé strouhanky
1 ušlehané vejce
1 lžíce nasekané čerstvé petrželky
1 lžíce nakrájené čerstvé pažitky
2 lžlíce sherry nebo portského
2 lžíce hladké mouky
300 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Troubu rozpálíme na 190°C.
V misce smícháme 25 g rozpuštěného másla, švestky, vlašské ořechy, strouhanku, ušlehané vejce, petrželku, pažitku a sherry a dobře ochutíme.
Kuře naplníme směrem od krku nádivkou a necháme trochu místa, protože strouhanka během pečení nabude.
Zbytek nádivky můžeme vytvarovat do malých kuliček a usmažit je nebo opéci jako přílohu ke kuřeti.
Kůži kolem krku zasuneme dolů, aby se nádivka nedostala ven, a upevníme na konci křídel nebo sešijeme nití nebo jemným provázkem.
Kuře dáme do pekáče a poklademe plátky slaniny.
Potřeme máslem, zakryjeme fólií a pečeme asi jedna a půl hodiny.
Během pečení třikrát nebo čtyřikrát potřeme a na posledních 30 minut fólii sundáme.
Pak z kuřete odstraníme nitě, přendáme je na talíř, znovu zakryjeme fólií a necháme stát.
Ze šťávy v pekáči opatrně vybereme lžící tuk.
Přimícháme mouku a vaříme na mírném ohni dozlatova.
Přidáme vývar a přivedeme k varu.
Mícháme tak dlouho, dokud omáčka nezhoustne.
Dochutíme a přecedíme do omáčníku, ve kterém ji servírujeme.
Pečené kuře nadívané
Pečené kuře nadívané