Kuchařské recepty pro každého

Pajerské koláče

Potřebujeme tyto suroviny:
1 kg hladké mouky
20 dkg práškového cukru
16 dkg sádla
8 dkg kvasnic
4 žloutky
sůl
horké mléko
na nádivku: 7 kostek tvarohu + žloutky + cukr + rozinky + 1 kostka másla + strouhaný perník
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Vypracujeme hladké kynuté těsto tak, aby se nelepilo na vařečku a necháme vykynout (buď od večera do rána nebo od rána do odpoledne).
Pak jej vyválíme ho a rukama přímo na plechu vypracujeme do velmi tenké placky.
Na ni naneseme 1/5 – 1/6 tvarohové nádivky a okraje těsta ze čtyř stran přehneme přes tvaroh.
Koláč tak získá hranatý tvar.
Okraje potřeme bílkem a pečeme při 160°C.
Pak vyndáme a na ještě horký koláč sypeme řádnou vrstvu strouhaného perníku, na již vychladlejší práškový cukr (v tenké vrstvě po celé ploše) a před podáváním celou plochu koláče pokapeme rozpuštěným máslem, tak, aby se povrch koláče rozmočil, ale aby koláč přitom "neplaval".
Pajerské koláče
Pajerské koláče