Kuchařské recepty pro každého

Ořechový věnec

Potřebujeme tyto suroviny:
200 g hrubé mouky
300 g hladké mouky
špetka soli
20 g droždí
30 g cukru
60 g másla
2,5 dcl mléka
2 žloutky
na náplň: 100 g másla + skořice + práškový cukr + 150-200 g mletých vlašských ořechů
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Připravíme kvásek a necháme ho vykynou.
Do mísy nasypeme prosátou mouku, cukr, sůl, rozehřáté máslo, žloutky a s vlažným mlékem vypracujeme těsto s kváskem a necháme dobře vykynout.
Potom těsto rozválímena plát, potřeme polotuhým máslem (abychom ho mohli dobře natřít v silnější vrstvě), těsto posypeme směsí ořechů, cukru a skořice, zavineme, uložíme na plech, stočíme do kruhu a po povrchu trochu nařízneme.
Pečeme nejprve v horké troubě, potom teplotu zmírníme, aby se věnec dobře propekl i zevnitř.
Ořechový věnec
Ořechový věnec