Kuchařské recepty pro každého

Ořechová roláda

Potřebujeme tyto suroviny:
80 g lískových oříšků
160 g moučkového cukru
4 vejce
100 ml horké vody
1 lžička kypřicího prášku
2 lžíce oleje
nastrouhaná čokoláda + nastrouhaný banán na ozdobení
na náplň: pikantní džem + 2-3 banány + 250 ml smetany ke šlehání + 1 ztužovač šlehačky + 1 lžíce moučkového cukru
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Žloutky s horkou vodou, olejem a moučkovým cukrem našleháme dohusta.
Z bílků ušleháme tuhý sníh a zlehka vmícháme do žloutkové pěny spolu s prosátou moukou smíchanou s kypřicím práškem a nastrouhanými lískovými oříšky.
Na plech dáme papír na pečení, ten potřeme tukem, posypeme moukou, nalijeme na něj těsto, rozetřeme, dáme do předehřáté trouby a upečeme.
Upečený plát na chvíli přiklopíme vlhkou, dobře vyždímanou utěrkou poprášenou cukrem.
Pak lehce odstraníme papír, roládu za tepla zavineme a necháme vychladnout.
Banány rozpůlíme a odkrojíme špičky.
Upečenou a vychladlou roládu potřeme džemem, poklademe špalíčky banánů a stočíme.
Povrch rolády potřeme šlehačkou ušlehanou se ztužovačem a cukrem a posypeme najemno nastrouhanou čokoládou.
Poklademe banánem nakrájeným na plátky a pokapaným citrónem a ihned podáváme.
Ořechová roláda
Ořechová roláda