Kuchařské recepty pro každého

Oravská zelňačka II

Potřebujeme tyto suroviny:
0,5 kg libového ramínka
2 domácí zauzené paprikové klobásky (nebo 2 čabajky)
0,4 kg kysaného zelí
1 kg brambor
mrkev + celer + petržel stejné množství
sádlo
2 cibulky
4 stroužky česneku
sůl
kmín
celý pepř
nové koření
bobkový list
sladká mletá paprika
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
V jednom hrnci povaříme doměkka vepřové ramínko společně s celou kořenovou zeleninou, 1 cibuli a 4 stroužky česneku v osolené vodě.
Měkké maso vybereme a nakrájíme na menší porce, maso obereme, kosti hodíme psovi.
Do druhého hrnce dáme proprané kysané zelí, zalijeme vodou, vložíme celý pepř, nové koření a bobkový list podle chuti a 2 celé klobásy a povaříme, až zelí změkne a klobásky pustí růžovou voňavou šťávu.
Ve třetím hrnci uvaříme doměkka oloupané brambory nakrájené na větší kusy s trochou kmínu a soli - až budou hotové, vodu nesléváme! Na lžíci sádla v kastrolku osmahneme druhou nadrobno nakrájenou cibuli a přidáme lžičku mleté papriky a krátce orestujeme.
Do opravdu velkého hrnce přecedíme vývar z masa a uvařenou zeleninu do něj vsypeme buď nakrájenou nebo rozmačkanou.
Potom do téhož velkého hrnce přidáme povařené zelí a klobásky nakrájené na nejméně šest malých porcí.
Přidáme i nakrájené maso.
Do téhož hrnce scedíme vodu z uvařených brambor.
Je-li polévka příliš hustá, můžeme ji naředit a dosolit.
Zcezené brambory pošťoucháme a přelijete osmaženou paprikovou cibulkou.
Podáváme v hlubokém talíři, kupku brambor přelijeme polévkou a na každého by měl vyjít kousek masa i klobásky.
Oravská zelňačka II