oravska-zelnacka-ii
Oravská zelňačka II

Oravská zelňačka II


Potřebujeme tyto suroviny:
• 0,5 kg libového ramínka
• 2 domácí zauzené paprikové klobásky (nebo 2 čabajky)
• 0,4 kg kysaného zelí
• 1 kg brambor
• mrkev + celer + petržel stejné množství
• sádlo
• 2 cibulky
• 4 stroužky česneku
• sůl
• kmín
• celý pepř
• nové koření
• bobkový list
• sladká mletá paprika
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
V jednom hrnci povaříme doměkka vepřové ramínko společně s celou kořenovou zeleninou, 1 cibuli a 4 stroužky česneku v osolené vodě.
Měkké maso vybereme a nakrájíme na menší porce, maso obereme, kosti hodíme psovi.
Do druhého hrnce dáme proprané kysané zelí, zalijeme vodou, vložíme celý pepř, nové koření a bobkový list podle chuti a 2 celé klobásy a povaříme, až zelí změkne a klobásky pustí růžovou voňavou šťávu.
Ve třetím hrnci uvaříme doměkka oloupané brambory nakrájené na větší kusy s trochou kmínu a soli - až budou hotové, vodu nesléváme! Na lžíci sádla v kastrolku osmahneme druhou nadrobno nakrájenou cibuli a přidáme lžičku mleté papriky a krátce orestujeme.
Do opravdu velkého hrnce přecedíme vývar z masa a uvařenou zeleninu do něj vsypeme buď nakrájenou nebo rozmačkanou.
Potom do téhož velkého hrnce přidáme povařené zelí a klobásky nakrájené na nejméně šest malých porcí.
Přidáme i nakrájené maso.
Do téhož hrnce scedíme vodu z uvařených brambor.
Je-li polévka příliš hustá, můžeme ji naředit a dosolit.
Zcezené brambory pošťoucháme a přelijete osmaženou paprikovou cibulkou.
Podáváme v hlubokém talíři, kupku brambor přelijeme polévkou a na každého by měl vyjít kousek masa i klobásky.
zpět na seznam receptů