Kuchařské recepty pro každého

Opečená polenta se zeleninou a mozzarelou

Potřebujeme tyto suroviny:
polenta
cibule
česnek
konzerva rajčat
cuketa
červená paprika
čerstvé byliny dle chuti (bazalka
tymián
oregáno
petrželka)
bazalkové pesto
olivová pasta (nebo černé olivy)
sůl
pepř
olivový olej
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Polentu buď koupíme již hotovou ve tvaru knedlíku a nakrájíme ji na kolečka asi 1,5 centimetry široká, nebo ji uvaříme dle návodu na obalu, nalijeme na plech, necháme ztuhnout a nakrájíme na kousky asi 10×10 centimetrů.
Cibuli nakrájíme na tenké měsíčky, osmahneme do křupava na olivovém oleji, přidáme na plátky krájený česnek, lehce orestujeme, přidáme papriku na proužky, později vložíme cuketu (tu nejprve s předstihem nakrájíme na kostičky, posolíme, necháme alespoň deset minut odpočinout.
Pak vodu z cukety odsajeme čistou utěrkou).
Přidáme čerstvé bylinky a po chvilce konzervu rajčat a olivovou pastu nebo černé olivy, osolíme, opepříme, necháme podusit a odstavíme ze sporáku.
Mezitím na rovné pánvi rozehřejeme olivový olej, na kterém osmahneme z obou stran nakrájenou polentu.
Pak polentu z vrchní strany namázneme bazalkovým pestem, položíme na ni kopeček připravené zeleniny a trochu nakrájené mozzarely a ozdobíme bylinkami.
Opečená polenta se zeleninou a mozzarelou
Opečená polenta se zeleninou a mozzarelou