Kuchařské recepty pro každého

Omáčka Béarnaise

Potřebujeme tyto suroviny:
0,5 šálku bílého vinného octa
2 polévkové lžíce najemno nakrájené šalotky
1 polévková lžíce jemně nasekaného čerstvého estragonu
2 polévkové lžíce vody
4 žloutky
1 šálek zahřátého másla
půl lžičky citronové šťávy
sůl
bílý pepř
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Šalotku zalijeme v kastrolku octem, přidáme zhruba polovinu estragonu, přivedeme k varu, stáhneme plamen a pak vaříme zhruba 3 minuty, dokud se ocet téměř nevyvaří.
Pak sundáme z ohně a necháme trochu vychladnout.
Přidáme vodu a žloutky, metličkou vyšleháme tak, aby omáčka zhoustla a následně přiléváme za stálého šlehání máslo.
Jakmile je omáčka správně hustá, přidáme citronovou šťávu a zbytek estragonu a dochutíme solí a pepřem.
Omáčka Béarnaise
Omáčka Béarnaise