Kuchařské recepty pro každého

Mušle po námořnicku

Potřebujeme tyto suroviny:
4 kg mušlí slávek
150 ml bílého vína
150 ml smetany
1 bílá cibule
1 červená cibule
1 stroužek česneku
1 menší mrkev
4 řapíky celeru
1 rajče
sůl
pepř
hrst hladké petržele
bobkový list
4 kuličky nového koření
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Mušle vypereme ve slané vodě a zbavíme byssových vláken a nečistot (ty, které se samy otevřely nebo páchnou, vyhodíme!) Cibuli oloupeme, rozkrojíme na půlku a nakrájíme na tenké plátky, mrkev a celer nakrájíme na nudličky a česnek nakrájíme na plátky.
Do kastrolu nalijeme víno, přidáme nakrájenou zeleninu a mušle, osolíme, přidáme koření, přikryjeme pokličkou a rychle přivedeme k varu.
Asi po dvou minutách mušle prohodíme tak, aby se ty, které byly vespod, přesunuly nahoru (a obráceně).
Po dalších dvou minutách (až už jsou všechny mušle otevřené), přidáme nadrobno nakrájená rajčata, jemně nakrájenou petrželku a smetanu a podusíme ještě minutu.
Mušle po námořnicku podáváme s rozpečenou bagetou.
Mušle po námořnicku
Mušle po námořnicku