Kuchařské recepty pro každého

Mrkvový perník

Potřebujeme tyto suroviny:
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru
1 lžíce kakaa
2 lžičky perníkového koření
1 kypřící prášek do pečiva
1 vejce
1 větší mrkev
1 hrnek mléka
100 ml slunečnicového oleje
2 lžíce třtinové melasy
na polevu: 3/4 tabulky hořké čokolády + cca 70 ml mléka + 2 lžíce meruňkové marmelády
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Smícháme všechny sypké ingredience (mouku, cukr, kakao, koření, kypřící prášek), dále smícháme všechny tekuté ingredience a vše spojíme dohromady.
Do těsta přidáme melasu a pak ještě jemně nastrouhanou mrkev.
Těsto vylijeme na vymazaný a hrubou moukou vysypaný menší plech nebo do kulaté dortové formy a pečeme v troubě 25–30 minut při 160°C.
Polevu připravíme tak, že čokoládu rozpustíme v mléce a mícháme.
Jakmile je hmota hladká, necháme ji pár minut vychladnout, aby nebyla úplně vařící, a vmícháme do ní 2 lžíce marmelády.
Mrkvový perník
Mrkvový perník