Kuchařské recepty pro každého

Mazanec

Potřebujeme tyto suroviny:
500 g polohrubé mouky
180 g cukru
100 g másla
2 žloutky
185 ml mléka
50 g soli
citrónová kůra
1 lžička prášku do pečiva
30 g droždí
50 g rozinek
30 g mandlí
1 vejce na potření
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Droždí rozmícháme se lžící cukru, přidáme trochu mléka a mouky a necháme vzejít kvásek.
Do mísy dáme prosátou mouku, cukr, sůl, prášek do pečiva, citrónovou kůru, rozehřáté vlahé máslo a rozmíchané žloutky, přidáme kvásek s vlahým mlékem a zaděláme těsto.
Těsto důkladně zpracujeme, potom přidáme rozinky a část spařených oloupaných a nakrájených mandlí.
Dáme do tepla kynout.
Po půlhodině znovu zpracujeme a postup opakujeme 3x.
Po posledním vykynutí utvoříme z těsta bochánek, dáme jej na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a necháme ještě půl hodiny kynout, přitom mazanec několikrát potřeme rozšlehaným vejcem.
Při posledním potírání jej nastřihneme uprostřed do kříže a posypeme zbytkem mandlí.
Po deseti minutách vložíme mazanec do předehřáté trouby a pečeme asi 40 minut.
Mazanec
Mazanec