Kuchařské recepty pro každého

Masový koláč se špenátem

Potřebujeme tyto suroviny:
200 g mletého masa (hovězí a vepřové půl na půl)
400 g čerstvého špenátu
1 vejce
1 hrnek hovězího vývaru
půl hrnku nastrouhaného výraznějšího sýra
1 lžička oleje
2 lžíce másla
listové těsto
půl lžičky kmínu
půl lžičky oregana
půl lžičky pálivé papriky
půl lžičky granulovaného česneku
půl lžičky granulované cibule
půl lžičky bylinkového pepře
sůl
pepř
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Mleté maso osmažíme na pánvi, během smažení je rozdrobíme.
Špenát velmi pečlivě propláchneme a na páře ho osolený povaříme minutu.
K osmaženému mletému masú přilijeme vývar rozmíchaný s kmínem, oreganem, paprikou, česnekem, cibulí a nahrubo nadrceným bylinkovým pepřem a vaříme, dokud se tekutina úplně neodpaří.
Bílek se špetkou soli ušleháme do tuhé měny, pak přimícháme postupně žloutek, nastrouhaný sýr a špenát a ještě vmícháme maso.
Dochutíme pepřem a solí podle potřeby.
Pekáč vymažeme olejem, rozložíme v něm jeden plát listového těsta, na něj dáme náplň, posypeme nastrouhaným máslem a vše pečlivě přikryjeme druhým plátem těsta.
Masový koláč se špenátem vložíme do trouby rozpálené na 200 stupňů a pečeme přibližně čtyřicet minut (povrch koláče by měl hnědnout).
Po upečení necháme deset minut odpočinout a následně horký podáváme.
Masový koláč se špenátem
Masový koláč se špenátem