• 200 g mletého masa (hovězí a vepřové půl na půl)
• 400 g čerstvého špenátu
• 1 vejce
• 1 hrnek hovězího vývaru
• půl hrnku nastrouhaného výraznějšího sýra
• 1 lžička oleje
• 2 lžíce másla
• listové těsto
• půl lžičky kmínu
• půl lžičky oregana
• půl lžičky pálivé papriky
• půl lžičky granulovaného česneku
• půl lžičky granulované cibule
• půl lžičky bylinkového pepře
• sůl
• pepř
Mleté maso osmažíme na pánvi, během smažení je rozdrobíme.
Špenát velmi pečlivě propláchneme a na páře ho osolený povaříme minutu.
K osmaženému mletému masú přilijeme vývar rozmíchaný s kmínem, oreganem, paprikou, česnekem, cibulí a nahrubo nadrceným bylinkovým pepřem a vaříme, dokud se tekutina úplně neodpaří.
Bílek se špetkou soli ušleháme do tuhé měny, pak přimícháme postupně žloutek, nastrouhaný sýr a špenát a ještě vmícháme maso.
Dochutíme pepřem a solí podle potřeby.
Pekáč vymažeme olejem, rozložíme v něm jeden plát listového těsta, na něj dáme náplň, posypeme nastrouhaným máslem a vše pečlivě přikryjeme druhým plátem těsta.
Masový koláč se špenátem vložíme do trouby rozpálené na 200 stupňů a pečeme přibližně čtyřicet minut (povrch koláče by měl hnědnout).
Po upečení necháme deset minut odpočinout a následně horký podáváme.