Kuchařské recepty pro každého

Masová paštika

Potřebujeme tyto suroviny:
500 g tučnějšího vepřového
300 g hovězího
300 g telecího
200 g jater (drůbežích nebo telecích)
250 g slaniny na vyložení formy
4 vejce
200 g suché housky
4 cibule
4 stroužky česneku
muškátový oříšek
zázvor sušený
mletý kmín
pálivá paprika
majoránka
tymián
sůl
pepř
100 g sušených hříbků (nebo více jiných hub)
strouhanka
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Tučnější vepřové nakrájíme na drobnější kostky.
Osmažíme na pánvi a když pustí více tuk, tak přidáme zbylé maso nakrájené také na kostky.
Přidáme nakrájenou cibuli, utřený nebo vymačkaný česnek a koření.
Houby namočíme a když se zvětší vodou z hub zalejeme suchou housku.
Všechny suroviny dáme do mixéru a mixujeme 10-15 minut nebo je dáme do mlýnku na maso a 3x semeleme.
Přidáme vejce, zpracujeme, okořeníme a osolíme ještě podle chuti.
Formu na paštiku vymažeme, posypeme strouhankou a na dno naklademe plátky slaniny.
Vložíme do formy hmotu na paštiku přibližně do 2/3 výšky, na vrchu ji ještě můžeme ozdobit pár plátky slaniny.
Formu s paštikou vložíme do větší nádoby s vodou a dáme do rozpálené trouby přibližně na půl druhé hodiny.
Paštika je nejlepší odleželá po dvou dnech.
Masová paštika
Masová paštika