Kuchařské recepty pro každého

Masopustní koblihy

Potřebujeme tyto suroviny:
500 g hrubé mouky
30 g droždí
70 g cukru
150-300 ml mléka
3 vaječné žloutky
sůl
citronová kůra
rum
mouka na vyválení
tuk na smažení
meruňkový džem
moučkový cukr na posypání
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Do mísy prosijeme mouku a uděláme do ní důlek, do kterého vložíme rozdrobené droždí, přidáme cukr, zalijeme částí vlažného mléka a dáme na teplé místo nakynout.
Poté přidáme žloutky, sůl, nastrouhanou citronovou kůru, rum a zbytek vlažného mléka.
dobře vymícháme na hladké vláčné těsto, přikryjeme ho utěrkou a dáme na teplé místo vykynout.
Pak těsto vyválíme na pomoučeném válu na plát silný asi centimetr.
Z půlky těsta vykrajujeme kolečka o průměru asi 10 cm.
Na druhou polovinu těsta naneseme stejný počet dávek džemu, jako máme koleček.
Vykrojená kolečka přiložíme na džem a stiskem obě části těsta spojíme.
Vykrojíme naplněné koblihy, které opět necháme vykynout.
Koblihy smažíme dozlatova v zahřátém tuku po obou stranách, pak necháme tuk okapat, posypeme cukrem a můžeme podávat.
Masopustní koblihy
Masopustní koblihy