Kuchařské recepty pro každého

Máslová štola

Potřebujeme tyto suroviny:
500 g polohrubé mouky
50 g droždí
50 g práškového cukru
1 vanilkový cukr
1 vejce
150 ml mléka
1 lžička citrónové kůry
špetka soli
200 g másla
100 g polohrubé mouky na promíchání s máslem
100 g oloupaných nasekaných mandlí
100 g kandovaného ovoce
100 g rozinek
2 lžíce rumu
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Do mouky přidáme kvásek a mléko smíchané s cukrem, vejcem, solí a citrónovou kůrou, vymícháme těsto a dáme ho na teplé místo vykynout.
Máslo smícháme s moukou, přimícháme do vykynutého těsta a dáme znovu na půl hodiny vykynout.
Potom zapracujeme do těsta kandované ovoce, rozinky namočené v rumu a mandle, vytvarujeme válec a necháme vykynout další půlhodinku.
Potom těsto rozválíme tak, aby ve středu bylo těsto tenčí a na krajích silnější.
Přeložíme silnější kraj přes tenčí střed k druhému silnějšímu kraji a vznikne nám typická štola.
Dáme ji na plech na máslem potřený pečící papír a necháme ješte 20 minut vykynout.
Potom pomalu pečeme v předhřáté troubě asi hodinu.
Upečenou štolu hned za potřeme rozpuštěným máslem a posypeme práškovým cukrem.
Máslová štola
Máslová štola