Kuchařské recepty pro každého

Marlenka (starodávný ruský recept)

Potřebujeme tyto suroviny:
700 g hladké mouky
2 vejce
100 g másla
2 lžíce medu
250 g cukru
1 lžička octa
1 lžíce jedlé sody
na krém: 200 g másla + 1 Salko + mleté vlašské ořechy
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Sódu smícháme s octem.
Do hrnce dáme máslo, med, cukr a vymícháme.
Potom přidáme ocet se sodou a znovu vymícháme.
Směs dáme na oheň, za stálého míchání přidáme vejce a stále mícháme.
Až se na povrchu objeví pěna a směs zhnědne, ihned odstavíme.
Po částečném vychladnutí přidáme prosátou hladkou mouku, vypracujeme těsto, přikryjeme a necháme hodinu odpočinout na teplém místě.
Potom těsto rozdělíme na 7-8 kuliček a každou rozmačkneme na tenkou placku a dáme péct.
Salko 3 hodiny mírně vaříme celé ponořené ve vodě.
Potom ho necháme vychladnout, vznikne tuhá hnědá hmota, tu vyklopíme a s máslem rozmixujeme.
Pak přidáme ořechy.
Jednotlivé placky potřeme krémem, skládáme na sebe, a jednu placku nastrouháme na poslední vrstvu krému na povrchu dortu.
Marlenka (starodávný ruský recept)
Marlenka (starodávný ruský recept)