Kuchařské recepty pro každého

Malinové rizoto s vanilkou

Potřebujeme tyto suroviny:
1 litr nízkotučného mléka
150 g kulatozrnné rýže na rizoto
1 uprostřed otevřený vanilkový lusk
1 proužek citrónové kúry
2 lžíce cukru moučka
6 lžic na plátky nakrájených mandlí
200 g čerstvých malin
6 lžic nízkotučné smetany
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Mléko nalijeme do hrnce se silným dnem a přidáme do něj vanilku.
Za stálého míchání přisypeme rýži.
Mléko přivedeme na středním plameni do varu a dále mícháme.
Poté zmírníme teplotu, aby se směs zvolna vařila.
Přidáme citrónovou kůru a cukr.
Rýži za stálého míchání vaříme 15 až 18 minut nebo až se spojí se vzniklou omáčkou, změkne a tekutina zhoustne na hustý hladký krém.
Mezitím dáme mandle na malou nepřilnavou pánev a pražíme je 4 až 5 minut nebo až mírně zhnědnou.
Až se rizoto dovaří, vyjmeme vanilku a citrónovou kúru.
K rýži přimícháme polovinu malin.
Hrnec odstavíme a rýži mícháme další 1 až 2 minuty, aby ovoce změklo a začalo pouštět růžovou šťávu.
Malinové rizoto rozdělíme do nahřátých misek a každou porci přelijeme 1 lžíci smetany.
Povrch posypeme mandlemi, ozdobíme zbývajícími malinami a okamžitě podáváme (jinak během chladnutí zhoustne).
Malinové rizoto s vanilkou
Malinové rizoto s vanilkou