Kuchařské recepty pro každého

Losos s ostružinovou omáčkou

Potřebujeme tyto suroviny:
4 steaky z lososa s kůží
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce drceného bílého pepře
1 lžíce drceného černého pepře
1 lžíce nakrájené pažitky
sůl
na omáčku: 100 g rozpuštěného másla + 3 dcl suchého bílého vína + 1 cibule + 2 žloutky + 1 lžíce drceného černého pepře + sůl
na protlak: 150 g ostružin + 1 dcl červeného vína + 1 lžíce medu
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Víno na omáčku svaříme s najemno nakrájenou cibulí a pepřem na čtvrtinu původního množství, přecedíme do kovové misky a necháme lehce zchladnout.
Vešleháme žloutky, misku vložíme do teplé vodní lázně a směs vyšleháme do krému.
Po částech vmícháme máslo, osolíme a udržujeme v teple.
Ostružiny na protlak dusíme asi 10 minut s vínem a medem, propasírujeme a udržujeme v teple.
Steaky na straně bez kůže posypeme pepřem a pažitkou, lehce osolíme, vložíme kůží dolů do pánve s olejem a zprudka opečeme.
Až začnou lehce hnědnout, steaky otočíme, zprudka opečeme (cca 2 minuty) a zvolna dopečeme při nižší teplotě.
Podáváme je doplněné omáčkou a protlakem.
Losos s ostružinovou omáčkou
Losos s ostružinovou omáčkou