Kuchařské recepty pro každého

Lehká rybí polévka s knedlíčky

Potřebujeme tyto suroviny:
2 hlavy kapra
1 lžíce másla
1 menší mrkev
kousek celeru
sůl
5 kuliček pepře
5 kuliček nového koření
2 bobkové listy
petrželka
na knedlíčky: 1 houska
sůl
bílý pepř
125 g jiker a mlíčí
strouhanka
špetka muškátového květu
petrželka
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Hlavy kapra dobře vypereme, odstraníme žábry a oči, vložíme do vody, přidáme pepř, nové koření, sůl a bobkový list a uvaříme hlavy doměkka.
Mezitím připravíme knedlíčky tak, že jikry a mlíčí utřeme se solí, housku natrháme na kousky, namočíme ji ve vodě, vymačkáme a přidáme k vnitřnostem, promícháme, ochutíme solí, pepřem a muškátovým květem a podle potřeby přidáme strouhanku.
Můžeme přimíchat i nasekanou petrželku.
Ze směsi tvoříme malé knedlíčky a vaříme ve vroucí vodě 2-3 minuty.
Zeleninu očistíme a nakrájíme na jemné nudličky.
Polévku scedíme přes jemný cedník.
V hrnci rozpustíme máslo, přidáme nakrájenou zeleninu, krátce ji orestujeme, potom zalijeme vývarem a chvíli povaříme.
Podle chuti osolíme a přidáme najemno nasekanou petrželku.
Hlavy obereme, maso nakrájíme na malé kostičky a přidáme do polévky.
Při podávání vkládáme do polévky knedlíčky.
Lehká rybí polévka s knedlíčky