Kuchařské recepty pro každého

Labužnický kapr

Potřebujeme tyto suroviny:
6 porcí kapra
1 citron
80 g oleje
80 g másla
40 g mandlí
50 g jader vlašských ořechů
50 g rozinek
1/4 litru plzeňského piva
80-120 g oloupaných žemlí
asi 1/4 l rybího vývaru na podlití
sůl
mletý pepř
petrželka
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Z porcí kapra stáhneme kůži, potom osolíme, opepříme, pokapeme citronovou šťávou, potřeme olejem a postavíme asi na 3 hodiny do chladu.
Potom v pánvi na zbylém rozehřátém oleji připravené porce kapra prudce po obou stranách opečeme, přendáme do kastrolu na rozehřáté máslo, k tomu přidáme v pivu namočené nevymačkané žemle, rozinky, sloupnuté a na nudličky nakrájené mandle a ořechy.
Podlijeme trochou vývaru a v troubě pečeme doměkka.
Jednotlivé porce upečeného kapra upravíme na talíř, přelijeme hustou omáčkou a ozdobíme citronem a petrželkou.
Podáváme nejlépe s bramborami.
Labužnický kapr
Labužnický kapr