Kuchařské recepty pro každého

Kyselo

Potřebujeme tyto suroviny:
3/4 kg brambor
hrst sušených hub
sůl
kmín
0,5 l vody
0,5 l mléka
podle chuti máslo
na kvas: 50 g droždí + 10 lžic žitné mouky + kousek chlebové kůrky + 4 dcl vody
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Den předem si připravíme kvas tak, že droždí, žitnou mouky a kousek chlebové kůrky rozmícháme ve 4 dcl vody a necháme 24 hodin vykvasit v teple.
Druhý den oloupeme brambory, nakrájíme je na větší kousky, dáme do hrnce, přidáme sušené houby, sůl, kmín a půl litru vody a vaříme asi 15 minut.
Pak přidáme kvas, který před tím, než jej vlijeme do polévky, důkladně promícháme, necháme vše povařit.
Nakonec přilijeme mléko.
Můžeme vylepšit trochou másla.
Kyselo