Kuchařské recepty pro každého

Kynutý švestkový koláč

Potřebujeme tyto suroviny:
200 g švestek
500 g polohrubé mouky
20 g droždí
2 žloutky
cca 300 ml mléka
80 g rostlinného tuku
60 g cukru
půl lžičky soli
na posypání: 40 g másla + 40 g hrubé mouky + 50 g práškového cukru
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Do prosáté mouky přidáme cukr, sůl, rozpuštěné máslo, žloutky, vykynutý kvásek a podle potřeby vlažné mléko.
Ze směsi vypracujeme vláčné těsto a necháme ho vykynout.
Pak těsto rozválíme, přendáme na velký pomazaný plech, na těsto poklademe rozpůlené švestky, posypeme skořicovým cukrem a směsí na posypání (rozehřáté máslo promícháme s hrubou moukou a práškovým cukrem) a v předehřáté troubě upečeme.
Kynutý švestkový koláč
Kynutý švestkový koláč