Kuchařské recepty pro každého

Kynutý adventní věnec

Potřebujeme tyto suroviny:
750 g hladké mouky
3 dcl vody
80 g másla
50 g cukru
40 g droždí
2 žloutky
špetka soli
1 vejce na potření
koření na ozdob
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Droždí rozdrobíme, přidáme lžičku cukru a lžičku mouky, přilijeme 1 dcl vlažné vody, promícháme, přikryjeme a necháme vzejít.
Do mísy prosijeme asi 3/4 množství mouky, sůl, zbylý cukr a žloutky, přilijeme kvásek a zbytek vlažné vody a důkladně promícháme.
Pak na vále rukama těsto dál zpracováváme a postupně do něho zapracováváme zbytek mouky (není nutné použít úplně všechnu - musí vzniknout tuhé hladké těsto, které se nelepí).
Pod utěrkou necháme pořádně nakynout.
Potom těsto znovu prohněteme, rozdělíme na 4 díly, jeden díl rozválíme na placku a tvořítky vykrajujeme vánoční motivy.
Položíme na plech, potřeme rozšlehaným vejcem a ozdobíme kuličkami nového koření, hřebíčkem, hvězdičkami badyánu aj.
a necháme chvilku nakynout.
Pak upečeme dorůžova(asi 10 minut).
Ze zbylých tří kousků vyválíme 3 prameny, které spleteme do copu, dáme na plech vyložený papírem na pečení, stočíme do věnce a konce dobře spojíme.
Prázdné kalíšky od čajových svíček naplníme kamínky nebo luštěninami a vtlačíme do copu.
Věnec necháme asi 15 minut nakynout, pak potřeme vejcem a upečeme dorůžova (25 - 30 minut).
Po vychladnutí věnce vložíme do kalíšků svíčky a upečené ozdoby přilepíme bílkovou polevou.
Kynutý adventní věnec
Kynutý adventní věnec