Kuchařské recepty pro každého

Kynuté pomlázky

Potřebujeme tyto suroviny:
1 kg polohrubé mouky
150 g rostlinného másla
30 g droždí
250 ml mléka
3 žloutky
120 g práškového cukru
půl lžičky soli
1 lžička nastrouhané citrónové kůry
tuk na vymazání plechu
vejce na potření
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Z vejce, 2 lžic mléka, lžíce cukru a lžíce mouky uděláme kvásek.
Jakmile kvásek vzejde, přidáme do něj zbývající mouku a cukr, rozpuštěný tuk, mléko se žloutky a solí, strouhanou citrónovou kůru a vše zpracujeme v polotuhé těsto (můžeme přidat rozinky a spařené oloupané mandle).
Necháme je dvě hodiny kynout, poté vytvarujeme do několika pomlázek.
Ty opět necháme kynout, potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme na vymazaném plechu ve středně vyhřáté troubě.
Kynuté pomlázky
Kynuté pomlázky