Kuchařské recepty pro každého

Květáková polévka s hráškem

Potřebujeme tyto suroviny:
1 malý květák
2 hrsti hrášku
hrst nakrájené kořenové zeleniny (mrkev
petržel
celer)
2 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
sůl
mletý pepř
muškátový oříšek
zeleninový vývar
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Na másle osmahneme kořenovou zeleninu, zasypeme moukou a upražíme zeleninovou jíšku.
Pak zalijeme studeným vývarem (asi 1,5 l), rozmícháme, osolíme, opepříme, přidáme na větší růžičky rozebraný květák a vaříme.
Až květák změkne, šťouchadlem na brambory ho v polévce rozmačkáme, přidáme hrášek, polévku dochutíme muškátovým oříškem a ještě 4-5 minut povaříme.
Květáková polévka s hráškem