Kuchařské recepty pro každého

Kuře s velikonoční kopřivovou nádivkou

Potřebujeme tyto suroviny:
1 kuře
sůl
1 lžíce másla
na nádivku: 300 g uzeného vepřového masa + 100 g anglické slaniny + 4 vejce + 1 miska nasekaných mladých kopřiv + trochu nasekané petrželky + muškátový oříšek + mletý černý pepř + 1 hrnek mléka + sůl + 4-5 rohlíků + 4 vejce uvařená natvrdo
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Kopřivy očistíme a natrháme.
Rohlíky nakrájíme na kostičky a necháme v misce nasáknout mlékem.
Uzené maso nakrájíme na kostičky, slaninu na plátky a uvařená vejce také na plátky.
Do misky s rohlíky přidáme maso, kopřivy, petrželku a podle chuti osolíme, opepříme a přidáme trochu muškátového oříšku.
Směs zalijeme 4 rozšlehanými vejci a promícháme.
Předehřejeme troubu na 200°C.
Kuře omyjeme, osušíme a osolíme, vnitřní dutinu kuřete i prostor pod kůží na prsou naplníme jednou částí nádivky.
Dolní otvor zašijeme, nohy kuřete svážeme k sobě a položíme jej do pekáče s máslem a dáme péct.
Druhý pekáč vyložíme pečicím papírem, pokryjeme tenkými plátky anglické slaniny, na to dáme asi polovinou zbylé nádivky, poklademe kolečky uvařených vajec a nakonec zakryjeme zbylou nádivkou.
Každou čtvrthodinu kontrolujeme kuře a podléváme vypečenou šťávou (kuře se bude péct asi 30 minut při 200°C, pak zmírníme teplotu na 170°C).
Přidáme pekáč s nádivkou a pečeme asi ještě 45 minut.
Nádivku je lepší péct zvolna, proto je lepší přidat pekáček do trouby až poté co u kuřete snížíte teplotu.
Podáváme s nádivkou nakrájenou na plátky a bramborem.
Kuře s velikonoční kopřivovou nádivkou