Kuchařské recepty pro každého

Krémová hrachová polévka ze žlutého hrachu s klobásou

Potřebujeme tyto suroviny:
25 dkg žlutého hrachu
10 dkg anglické slaniny
15 dkg tenké uzené klobásy
1 cibule
5 stroužků česneku
2 bobkové listy
1 polévková lžíce mleté papriky
2 polévkové lžíce oleje
0,2 dcl smetany
1 polévková lžíce hořčice
sůl
pepř
ocet
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Anglickou slaninu nakrájenou na nudličky opečeme na trošce oleje do křupava.
Cibuli nakrájíme nadrobno, přidáme ji ke slanině, potom vše osolíme a dusíme do měkka.
Přidáme hořčici, kterou spolu s cibulí podusíme.
Přisypeme předem namočený žlutý hrách, zalijeme jej vodou, ochutíme utřeným česnekem a vaříme asi hodinu.
Pak polévku zaprášíme mletou paprikou.
Polévkovou lžíci škrobu rozmícháme ve vodě a touto směsí polévku zahustíme.
Aby byl krém hutnější, přidáme smetanu a vše rozmixujeme v mixeru.
Osolíme, opepříme, ochutíme několika kapkami citronové šťávy a nakonec do polévky zavaříme klobásu nakrájenou na kolečka.
Před podáváním posypeme petrželkou.
Krémová hrachová polévka ze žlutého hrachu s klobásou