Kuchařské recepty pro každého

Krémová dýňová polévka

Potřebujeme tyto suroviny:
400 g dýňové dužiny
1 cibule
1 nastrouhaná mrkev
2 polévkové lžíce mouky
trocha slunečnicového oleje
1 l hovězího vývaru
sůl
bílý pepř
1 špetka mletého kmínu
125 ml smetany ke šlehání
cca 3 lžíce crème fraîche
1 lžíce jablečného octa
na ozdobení: 1 polévkové lžíce smetany + trocha dýňového oleje
na osmažené kousky housky: 1 houska den stará + 1 vejce + 1 lžíce mléka + 1 lžíce másla
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Na rozpáleném oleji zpěníme cibuli nakrájenou nadrobno, přidáme nastrouhanou mrkev a na kostky nakrájenou dýni a posypeme moukou.
Dobře promícháme, zalijeme hovězím vývarem, osolíme a okořeníme, dochutíme kmínem a vaříme doměkka.
Pak polévku rozmixujeme tyčovým mixérem a propasírujeme přes sítko.
Dochutíme šlehačkou, crème fraîche a jablečným octem.
Housku nakrájíme na 8 kousků.
Vejce vyšleháme s trochou mléka.
Kousky housky namočíme ve vejci a z obou stran osmažíme na másle.
Polévku podáváme se smetanou a několika kapkami dýňového oleje.
Smažené housky podáváme zvlášť.
Krémová dýňová polévka